Музейна сбирка

Презентация на Музейна сбирка

С неуморен труд, любов и много дарения е създадена музейната сбирка към НЧ „Родопска просвета – 1923” град Девин.

По инициатива на учителката Гина Абрашева и с подкрепата на ръководството на читалището и обществеността още през 1967 г. започват да се събират експонати от град Девин и района.Повече от 15 години са били необходими, за да се издирят, съберат и подредят експонатите.

На 4 ноември 1983 е открита музейната сбирка с около 2 000 експоната от кмета на гр. Девин Стефан Ашиков.

Тя заема 260 кв.м от централната читалищна сграда, съхранявайки материали и документи с местно и национално значение. Те са оригинални исторически и археологически находки от извършените проучвания и разкопки в град Девин и околните селища. В красиво оформени витрини са представени различни видове носии на българина от близко и далечно минало.Прекрасните родопски традиции, богатството от нашия бит и култура се разкриват пред всички посетители с везбите на носиите, с пъстрите шарки на миндилите, мамещите багри на топлите халища, пъстрота на родопските чорапи и терлици.

На посетителите се предлага богатство от съдове и оръдия на труда, запознаващи ги с бита и културата на родопското население.

Музейната сбирка притежава богат снимков и документален материал от ХХ век, който показва развитието на града и района след Освобождението му през 1912 г.

Към днешна дата музейната сбирка притежава 2 122 експоната, които са разделени в три раздела:

- Археология - Етнография - Снимки и документи

Разположена е в четири зали :

 • І зала – Археология ( Античен период )
 • ІІ зала – История на средновековие
 • ІІІ зала – Етнография, бит и култура
 • ІV зала – Снимки и документи

Всяка година постъпват нови експонати от дарители, с които постепенно се обогатява фонда на музейната сбирка.

Музейната сбирка се охранява съгласно изискванията за паметниците на културата.

ТЕМАТИЧНИ ИЗЛОЖБИ:

 • Балканската война и освобождението на Девин
 • Читалищната дейност от неговото създаване до днес
 • Честване и рецитал по случай Трети март

ПОСЕЩЕНИЯ

Ежегодно музейната сбирка се посещава от много туристи и гости на града, както от граждани и ученици от гр. Девин.

Провеждат се открити уроци с ученици от училищата в град Девин и общината, свързани с историята и изложбите, които се организират в музейната сбирка.

През последните години музейната сбирка се превърна в отправна точка до много забележителности в района на Девин и общината.

Своите впечатления, туристите вписват в книгата за впечатления.

Възрожденският дух, който цари в музейната сбирка е притегателен център за организиране в нея на културни прояви, като :

 1. Изложби на художници: местни и гостуващи – проф. Димитър Серезлиев, Вълко Гайдаров, Анастас Чуртов, Аврам Димитров, Анастасия Бадева, Али Мехмед, Валентина Кочева, Валентина Янекова, Велин Кисьов,Владимир Кондарев, Гергана Георгиева, Галя Вълчева, Елена Добрева, Елена Илчевска, Елена Якимова, Елица Гигова, Елка Хаджиева, Красимир Гаджаков, Марин Балталийски, Маргарита Хаджиева,Мария Чакърова,  Мериам Юзеирова, Младен Караджов, Музафер Мехмед, Румяна Загражденска, Сийка Костадинова, Стефан Присадов, Татяна Димитрова, Христо Пейков, Ясен Шуров и участници в Кръжока по изобразително изкуство към читалището - Васка Вълчинова, Деница Казалиева, Мария Лусия Радева, Михаела Пашова, Нелина Николова, Сабрина Семерджиева, Симона Тодорова, Соня Калинова, Сюзън Митева, Цонка Тодорова; Дърворезба – Румен Чакъров, Велко Кисимдаров, Росен Хаджиев; Кована Мед - Младен Кехайов,  Гоблени – Петя Асенова, Снежана Моллова и др.
 2. Изложби народно творчество - "Българската шевица - майсторство и красота"
 3. Изложби за Седмица на детската книга и изкуствата за деца - "Красотата на моя роден край",  "Уча, рисувам, мечтая", "Жизнерадост и дръзновение", "Рисуваме заедно", "Нашето читалище", "Творецът в мен", "Творим заедно", "Творим и се забавляваме","Радост, творчество и красота".
 4. Изложби-конкурс за детска картичка, рисунка и снимка на тема "Коледни и Новогодишни празници", "Зимните традиции - радост и настроение", "Зимни приключения", "Зимна приказка в Родопите", "Зимата през погледа на децата", "Красотата на зимата".
 5. Изложби на ученици от СУ "Христо Ботев" и ПГЕ "Ал. Попов" в гр. Девин - "Моето хоби", "Възрожденската архитектура и красотата на моята родина България", "Малка пластика - фигурки от пластелин"
 6. Изложби на ученици от ПГПИ - гр. Смолян
 7. Изложба, реализирана по проект "Организиране и представяне на сборна изложба на творци в областта на изобразителното и приложното изкуство от град Девин и общината" с предоставена финансова помощ от Министерство на културата
 8. Изложби за Деня на музейното дело - 18 май
 9. Изложби по повод освобождението на град Девин и събитията в девинските земи от края на Руско-турската освободителна война до Балканската война (1878-1912)
 10. Изложби за юбилейни годишнини на читалището
 11. Изложба на художници от Корея - майстори на приложното изкуство "Маньонхва" и корейска бродерия
 12. Срещи с писатели, поети и любители на художественото слово от град Девин и представяне на два Алманаха от техните творби
 13. Съвместно с община Девин - Вечери на моя град под надслов "Родопа е една балада" ,  "Родопа е една балада! Родопа - крепост на орли!",  "На България с любов", "Неразказана приказка за великата Родопа планина"
 14. Открити уроци - "Моята планета Земя" и др.
 15. Презентации - "Тайните на Харамийската дупка - най-древното пещерно светилище в Родопите", "Девин - назад във времето"
 16. Тържества - "Творчеството на жената - носител на красота и радост"
 17. Творчески вечери на изтъкнати културни и читалищни дейци- Емил Енчев, Милко Топалов, Керана Карова, Даниела Радулова, Надя Солакова, Снежана Моллова, Елена Присадова, Ана Малакова, Елена Якимова, Димитър Ташков, Радка Кушлева и др.
  • Юбилейни срещи – Калин Шупев, Вера Башова, Манол Ташков, Тодор Каров, Анастас Василев, Николай Архипов, Рачо Чаушев, Васил Радичев, Димитър Кушлев, Симо Топалов, Бинка Хаджиева, Емил Енчев, Елена Якимова, Димитър Ташков, Манол Ташков
  • Представяне на книги :
   • „Дианетика” - стихове с посвещения на Емил Енчев и „Утро над Чокманово” – стихове по картини на проф. Димитър Серезлиев
   • стихосбирките „Девин! Град крепост и песен родопска” и „На теб приличам планина” на Минка Митева
   • книгата “Живот в тройка” на Станимир Кискинов
   • книгата “Сладкодумката” на Евтим Герзилов в памет на неговата майка Василка Герзилова 
   • книгата "История на градският представителен хор Н.Й.Вапцаров 1947-1989 г." на Тодор Каров
   • книгата "Стихове за децата"  и сборник с разкази "Белези"на Емил Енчев
   • стихосбирката „Неакордирани чувства” на Теменужка Балинова
   • книгата „Стихотворения” на Петър Велчев
   • книгата „Песента в моя живот” на Димитър Ташков
   • стихосбирката "Импресия" на Гергана Георгиева
   • книгата "Ценните мисли на един учител" на Теменужка Балинова
   • стихосбирките "Палитра" и "Измислен свят" на Татяна Димитрова 
   • книгите "Крилете на дивия лес" на Елена Хайтова и "Вълчи балади" на Никола Гигов
   • книгата "Спомени" на Стою Пищалов
   • стихосбирката "Целунат изгрев" на Величка Петкова
   • книгата "Резерват за грешници" на Георги Чаталбашев
   • стихосбирките "Причастие", "Без дъх", "Откраднатия ангел", "След земетресение Чирпан", "В утробата на залъка" на Ангел Кроснев
   • книгата "Манол Люнчо Кехая" на Манол Люнчев
   • книгата "Глас от вечността" на Светозар Казанджиев
   • книгата "Спирки по пътя" на Антоанета Стоименова
   • стихосбирките "Пътеки" и "Копнежи" на Светлана Газилова и Здравка Славенова (Газилова)

За по-добра реклама на музейната сбирка през 2007г. издадохме брошура със съдействието на “Девин” АД .

Във фоайето на музейната сбирка е организиран щанд, в който се предлагат местни сувенири, изработени от жени участнички в Ателие „Традиция”.

Ателие „Традиция – един нов поглед, едно ново начало” е създадено по проект през 2004 година, съвместно с Министерство на културата и Програмата за развитие на ООН за дизайн и изработване на сувенири от дърво и плат.

 

2014 година

Изложба на възпитаници от ПГПИ - Смолян

 

Днес, 10 май 2014 година в залите на Музейната сбирка в град Девин беше открита Изложба на възпитаници на Професионална гимназия за приложни изкуства - Смолян. За организирането и реализацията на събитието си партнираха Училищно настоятелство на Професионална гимназия за приложни изкуства - Смолян, Общинска администрация -  Девин и Народно читалище "Родопска просвета - 1923" град Девин.

Показани са живописни платна и дипломни работи на ученици от специалност "Рекламна графика". Превес в експозицията имат текстилни пана, изпълнени с техниката мокра плъст и с иглонабиване; рокли и торбички, вдъхновени от българската национална носия и традиционните текстилни техники. Изборът е такъв, защото изложбата е продължение на дейностите по проект "Торба с тайни от природата" по Програма "Живо наследство" на Фондация "Работилница за граждански инициативи".

По този проект през месец март тази година ученици от специалност "Текстил" в Гимназията и тяхната преподавателка Галина Ганова гостуваха на Кръжока по изобразително изкуство към НЧ "Родопска просвета - 1923"град Девин с ръководител г-жа  Татяна Димитрова и обмениха знания и умения за традиционни тектилни техники и идеи как да ги осъвременят и да станат част от стила на днешните млади хора.

Изложбата беше открита от Завеждащ културно-масова дейност към читалището  Калин Шупев,  Симеона Савова-Коруева - Директор на ПГПИ и Захарина Куцева - учител в ПГПИ и ръководител на проекта. От името на НЧ "Родопска просвета - 1923" град Девин беше връчен поздравителен адрес, а от Общинска администрация - Девин всички ученици - участници в изложбата получиха рекламни подаръци.

Експозицията ще бъде достъпна за гражданите и гостите на Девин до 28 май 2014 г.

 

"Девин - назад във времето"

 

По случай Празника на Девин и 102 години от Освобождението на града в Музейната сбирка е подредена снимкова изложба "Девин - назад във времето", която ще продължи до месец март 2015 г.

2015 година

02 февруари - Откриване на изложба-конкурс за рисунка и снимка на тема "Зимна приказка в Родопите" с организатор ОДК - гр. Девин и с подкрепата на НЧ "Родопска просвета - 1923" и ЦОП "Слънчо"

Награди:

2-4 клас

Второ място: Деница Радева

Трето място: Цветана Моллова

5-6 клас

Първо място: Сюзън Митева

Второ място: Костадинка Цанкова

Трето място: Павлина Чаушева

7-8 клас

Първо място: Симона Тодорова

Второ място: Мериам Сальохлева

Трето място: Сабрина Семерджиева

 

 

Конкурс за детска рисунка "Рисувам моя роден край" организиран от Професионална гимназия за приложни изкуства - гр. Смолян по повод Майски културни празници - Смолян 2015


В конкурса участваха 9 ученика от кръжока по изобразително изкуство към читалището с ръководител Татяна Димитрова. Всички участници получиха грамоти и награди.

Награди:

Специална награда - Деница Казалиева 7 кл.

Първо място - Цонка Тодорова 8 кл.

Второ място - Деница Радева 2 кл.

                       Сюзън Митева 6 кл.

                       Стелияна Брезалиева 8 кл.

Трето място - Симона Тодоров 8 кл.

Грамоти за участие - Марина Кочева 2 кл.

                                    Васка Вълчинова 7 кл.

                                    Мария-Лусия Радева 7 кл.

 

Творби на малки художници са класирани за национален конкурс


Приключи класирането в Областен конкурс "С очите си видях бедата" организиран от Районна дирекция "Противопожарна безопастност и защита на населението" в партньорство с Регионалния инспекторат по образование в Смолян. Тематично конкурсът обхваща учебното съдържание за действия при бедствия, аварии, пожари, оказване на първа помощ и др. Участниците в конкурса са на възраст от 6 до 18 г., разделени в три групи. Във възрастта от 10 до 14 г. Васка Вълчинова от кръжока по изобразително изкуство към читалището спечели награда за отлично представяне.

 

 

Награди "ПРО КУЛТУРА 2015"


На 12 август 2015 г., обявен от ООН за Международен ден на младежта - БАРОК съвместно с Граждански институт организира под патронажа на Министерство на младежта и спорта Национална конференция, където бяха връчени за втори път годишните награди "Про култура 2015" за принос и разширяване достъпа на младите хора до култура в различни направления. Кръжокът по изобразително изкуство с ръководител Татяна Димитрова при НЧ "Родопска просвета - 1923" град Девин беше отличен и спечели диплом и кристална статуетка в Направление "Изобразителни изкуства", Категория "Читалища".

 

2016 година

Областен конкурс за детска рисунка "С очите си видях бедата"


Ученици от кръжока по изобразително изкуство към НЧ "Родопска просвета - 1923" град Девин с ръководител Татяна Димитрова взеха участие в Областния конкурс, чието класиране приключи на 25.05.2016 г.

Участниците в конкурса бяха разделени в три категории в три възрастови групи: от 6 до 9 години, от 10 до 14 години и от 15 до 18 години.

Учениците от кръжока по изобразително изкуство спечелиха грамоти и награди - керамична чаши с изобразени рисунки, участващи в конкурса.

Наградени:

Втора категория -  Ученици от профилирани паралелки, училища и школи по изобразително изкуство.

Втора група от 10 до 14 години

I място:Павлина Чаушева - 13 години

II място: Теодора Мирова - 10 години

Трета група от 15 до 19 години

I място: Сабрина Семерджиева - 16 години

Класираните на първите три места рисунки във всяка категория и възрастова група ще бъдат изпратени за участие в националния конкурс "С очите си видях бедата".

 

Конкурс за детска рисунка "Рисувам моя роден край" организиран от ПГПИ - гр. Смолян

 

Ученици от Кръжока по изобразително изкуство към читалището с ръководител Татяна Димитрова се включиха в конкурс за детска рисунка "Рисувам моя роден край", организиран от Професионална гимназия за приложни изкуства - гр. Смолян по повод Майските културни празници - Смолян 2016.

Във втора възрастова група - V-VIII клас бяха отличени с грамоти и награди:

I място - Симона Тодорова

I място - Сюзън Митева

II място - Васка Вълчинова

III място - Сабрина Семерджиева