Музейна сбирка

Презентация на Музейна сбирка

С неуморен труд, любов и много дарения е създадена музейната сбирка към НЧ „Родопска просвета – 1923” град Девин.

По инициатива на учителката Гина Абрашева и с подкрепата на ръководството на читалището и обществеността още през 1967 г. започват да се събират експонати от град Девин и района.Повече от 15 години са били необходими, за да се издирят, съберат и подредят експонатите.

На 4 ноември 1983 е открита музейната сбирка с около 2 000 експоната от кмета на гр. Девин Стефан Ашиков.

Тя заема 260 кв.м от централната читалищна сграда, съхранявайки материали и документи с местно и национално значение. Те са оригинални исторически и археологически находки от извършените проучвания и разкопки в град Девин и околните селища. В красиво оформени витрини са представени различни видове носии на българина от близко и далечно минало.Прекрасните родопски традиции, богатството от нашия бит и култура се разкриват пред всички посетители с везбите на носиите, с пъстрите шарки на миндилите, мамещите багри на топлите халища, пъстрота на родопските чорапи и терлици.

На посетителите се предлага богатство от съдове и оръдия на труда, запознаващи ги с бита и културата на родопското население.

Музейната сбирка притежава богат снимков и документален материал от ХХ век, който показва развитието на града и района след Освобождението му през 1912 г.

Към днешна дата музейната сбирка притежава 2 185 експоната, които са разделени в три раздела:

- Археология - Етнография - Снимки и документи

Разположена е в четири зали :

 • І зала – Археология ( Античен период )
 • ІІ зала – История на средновековие
 • ІІІ зала – Етнография, бит и култура
 • ІV зала – Снимки и документи

Всяка година постъпват нови експонати от дарители, с които постепенно се обогатява фонда на музейната сбирка.

Музейната сбирка се охранява съгласно изискванията за паметниците на културата.

 

Тематични изложби:

 • Балканската война и освобождението на Девин
 • Читалищната дейност от неговото създаване до днес
 • Честване и рецитал по случай Трети март
 • Временна експозиция по повод 140 години от Освобождението на България

Посещения:


Ежегодно музейната сбирка се посещава от много туристи и гости на града, както от граждани и ученици от гр. Девин.

Провеждат се открити уроци с ученици от училищата в град Девин и общината, свързани с историята и изложбите, които се организират в музейната сбирка.

През последните години Музейната сбирка се превърна в отправна точка до много забележителности в района на Девин и общината.

Своите впечатления, туристите вписват в книгата за впечатления.

Възрожденският дух, който цари в музейната сбирка е притегателен център за организиране в нея на културни прояви, като :

 1. Изложби на художници: местни и гостуващи – проф. Димитър Серезлиев, Вълко Гайдаров, Анастас Чуртов, Аврам Димитров, Анастасия Бадева, Али Мехмед, Валентина Кочева, Валентина Янекова, Велин Кисьов,Владимир Кондарев, Гергана Георгиева, Галя Вълчева, Елена Добрева, Елена Илчевска, Елена Якимова, Елица Гигова, Елка Хаджиева, Красимир Гаджаков, Марин Балталийски, Маргарита Хаджиева,Мария Чакърова,  Мериам Юзеирова, Младен Караджов, Музафер Мехмед, Румяна Загражденска, Сийка Костадинова, Стефан Присадов, Татяна Димитрова, Христо Пейков, Ясен Шуров и участници в Кръжока по изобразително изкуство към читалището - Васка Вълчинова, Деница Казалиева, Мария Лусия Радева, Михаела Пашова, Нелина Николова, Сабрина Семерджиева, Симона Тодорова, Соня Калинова, Сюзън Митева, Цонка Тодорова; Дърворезба – Румен Чакъров, Велко Кисимдаров, Росен Хаджиев; Кована Мед - Младен Кехайов,  Гоблени – Петя Асенова, Снежана Моллова и др.
 2. Изложби народно творчество - "Българската шевица - майсторство и красота"
 3. Изложби за Седмица на детската книга и изкуствата за деца - "Красотата на моя роден край",  "Уча, рисувам, мечтая", "Жизнерадост и дръзновение", "Рисуваме заедно", "Нашето читалище", "Творецът в мен", "Творим заедно", "Творим и се забавляваме","Радост, творчество и красота", "Децата на Девин творят".
 4. Изложби-конкурс за детска картичка, рисунка и снимка на тема "Коледни и Новогодишни празници", "Зимните традиции - радост и настроение", "Зимни приключения", "Зимна приказка в Родопите", "Зимата през погледа на децата", "Красотата на зимата", "Обичаме зимата", "Зимата и ние".
 5. Изложби на ученици от СУ "Христо Ботев" и ПГЕ "Ал. Попов" в гр. Девин - "Моето хоби", "Възрожденската архитектура и красотата на моята родина България", "Малка пластика - фигурки от пластелин", "Мартеницата - традиция и красота"
 6. Изложби на ученици от ПГПИ - гр. Смолян
 7. Изложба, реализирана по проект "Организиране и представяне на сборна изложба на творци в областта на изобразителното и приложното изкуство от град Девин и общината" с предоставена финансова помощ от Министерство на културата
 8. Изложба-концерт "Творецът в мен" на Емрах и Реджеп Якъбови
 9. Документална изложба "1943. Преследване и защита. Съдбата на българските евреи" съвместно с Обласна администрация - гр. Смолян и Държавен архив - гр. Смолян
 10. Изложби за Деня на музейното дело - 18 май
 11. Изложби по повод освобождението на град Девин и събитията в девинските земи от края на Руско-турската освободителна война до Балканската война (1878-1912)
 12. Изложби за юбилейни годишнини на читалището
 13. Изложба на художници от Корея - майстори на приложното изкуство "Маньонхва" и корейска бродерия
 14. Срещи с писатели, поети и любители на художественото слово от град Девин и представяне на два Алманаха от техните творби
 15. Съвместно с община Девин - Вечери на моя град под надслов "Родопа е една балада" ,  "Родопа е една балада! Родопа - крепост на орли!",  "На България с любов", "Неразказана приказка за великата Родопа планина"
 16. Открити уроци - "Моята планета Земя" и др.
 17. Презентации - "Тайните на Харамийската дупка - най-древното пещерно светилище в Родопите", "Девин - назад във времето", "Познаваме ли родния си град", "Български народни пролетни обичаи", "Ролята на музейното дело за опознаване историята на родния край и обогатяване на културния живот на общността".
 18. Тържества - "Творчеството на жената - носител на красота и радост", "107 години свободен Девин"
 19. Вечер на юбилярите съвместно с Българска национална гайдарска асоциация
 20. Творчески вечери на изтъкнати културни и читалищни дейци- Емил Енчев, Милко Топалов, Керана Карова, Даниела Радулова, Надя Солакова, Снежана Моллова, Елена Присадова, Ана Малакова, Елена Якимова, Димитър Ташков, Радка Кушлева и др.
  • Юбилейни срещи – Калин Шупев, Вера Башова, Манол Ташков, Тодор Каров, Анастас Василев, Николай Архипов, Рачо Чаушев, Васил Радичев, Димитър Кушлев, Симо Топалов, Бинка Хаджиева, Емил Енчев, Елена Якимова, Димитър Ташков, Манол Ташков
  • Представяне на книги :
   • „Дианетика” - стихове с посвещения на Емил Енчев и „Утро над Чокманово” – стихове по картини на проф. Димитър Серезлиев
   • стихосбирките „Девин! Град крепост и песен родопска” и „На теб приличам планина” на Минка Митева
   • книгата “Живот в тройка” на Станимир Кискинов
   • книгата “Сладкодумката” на Евтим Герзилов в памет на неговата майка Василка Герзилова 
   • книгата "История на градският представителен хор Н.Й.Вапцаров 1947-1989 г." на Тодор Каров
   • книгата "Стихове за децата"  и сборник с разкази "Белези"на Емил Енчев
   • стихосбирката „Неакордирани чувства” на Теменужка Балинова
   • книгата „Стихотворения” на Петър Велчев
   • книгата „Песента в моя живот” на Димитър Ташков
   • стихосбирката "Импресия" на Гергана Георгиева
   • книгата "Ценните мисли на един учител" на Теменужка Балинова
   • стихосбирките "Палитра" и "Измислен свят" на Татяна Димитрова 
   • книгите "Крилете на дивия лес" на Елена Хайтова и "Вълчи балади" на Никола Гигов
   • книгата "Спомени" на Стою Пищалов
   • стихосбирката "Целунат изгрев" на Величка Петкова
   • книгата "Резерват за грешници" на Георги Чаталбашев
   • стихосбирките "Причастие", "Без дъх", "Откраднатия ангел", "След земетресение Чирпан", "В утробата на залъка" на Ангел Кроснев
   • книгата "Манол Люнчо Кехая" на Манол Люнчев
   • книгата "Глас от вечността" на Светозар Казанджиев
   • книгата "Земя, погалена от Бог" на Светозар Казанджиев
   • книгата "Спирки по пътя" на Антоанета Стоименова
   • стихосбирките "Пътеки" и "Копнежи" на Светлана Газилова и Здравка Славенова (Газилова)

За по-добра реклама на музейната сбирка през 2007г. издадохме брошура със съдействието на “Девин” АД .

Във фоайето на музейната сбирка е организиран щанд, в който се предлагат местни сувенири, изработени от жени участнички в Ателие „Традиция”.

Ателие „Традиция – един нов поглед, едно ново начало” е създадено по проект през 2004 година, съвместно с Министерство на културата и Програмата за развитие на ООН за дизайн и изработване на сувенири от дърво и плат.

 

 

2019 година

Откриване на изложба на детска рисунка под надслов "Зимата и ние"

На 23.01.2019 г. от 17.00 ч. в Музейната сбирка беше открита изложба на детска рисунка под надслов "Зимата и ние", подготвена от ученици от Кръжока по изобразително изкуство към читалището. Вечерта с кратко слово откри Татяна Димитрова - ръководител на кръжока. Всеки участник в изложбата получи Грамота за участие и отлично представяне и награда от читалището. От община Девин поздравителен адрес от кмета на община Девин - г-н Красимир Даскалов и награди за участниците поднесоха Сийка Михайлова и Бисерка Ушева. Над 80 жители, гости на Девин, родители, учители,  близки и познати присъстваха на събитието.

Презентация "Познаваме ли родния си град" с ученици при СУ "Христо Ботев" и ПГЕ "Ал. Попов"

На 20.02.2019 г., 21.02.2019 г., 26.02.2019 г., 5.03.2019 г. пред ученици от 9 до 12 клас при СУ "Христо Ботев" и ПГЕ "Александър Попов" беше представена презентация "Познаваме ли родния си град", подготвена от Уредник Музейна сбирка - Гергана Георгиева. Презентацията представи подробно чрез богат снимков и текстов материал миналото и историята на град Девин както и съвременния облик на града и неговото развитие.

Посещение на Музейна сбирка от група деца - военни сираци от лагер "Децата на Българската армия"

На 28.03.2019 г. в 11.30 ч. Музейната сбирка беше посетена от деца-сираци на военнослужещи от България, загинали при изпълнение на военния си дълг. Децата бяха настанени на лагер в Пампорово, а част от програмата им включваше и посещение на Музейната сбирка. Те бяха посрещнати от читалищните служители, кмета на община Девин - г-н Красимир Даскалов и представители на община Девин. Гергана Георгиева - Уредник Музейна сбирка им представи презентацията "Познаваме ли родния си град". От община Девин всички деца получиха торбички с лакомства. С голям интерес децата разгледаха експонатите, изложени в четирите зали, а на тръгване всички се снимаха за спомен заедно със своите ръководители, общински и читалищни служители.

Седмица на детската книга и изкуствата за деца

23.04.2019 г.  - От 17.00 ч. в Музейната сбирка беше открита изложба "Децата на Девин творят" с участници ученици от Кръжока по изобразително изкуство към читалището с ръководител Татяна Димитрова. В изложбата взеха участие 24 ученика. За своето представяне учениците получиха от НЧ "Родопска просвета - 1923" град Девин Грамота за участие и отлично представяне и награда за всеки от тях: боичка за рисуване или каширана с платно плоскост за рисуване.

На 23.04.2019 г., 24.04.2019 г. и 2.05.2019 г. изложба "Децата на Девин творят" беше посетена от група "Мечо Пух" и група "Калинка" при ДГ "Изворче", група "Пчелица" при ДГ "Здравец", I"а" и  I"б" клас при СУ "Христо Ботев". Децата и учениците с голям интерес разгледаха изложбата от детски рисунки по повод Седмица на детската книга и изкуствата за деца. Гергана Георгиева - Уредник на Музейната сбирка ги разведе из залите и им разказа за историята на град Девин, използване на оръдията на труда в миналото, разположение на експонатите в залите и др.

Представяне на презентация "Ролята на музейното дело за опознаване историята на родния край и обогатяване на културния живот на общността"

На 16.05.2019 г. от 15 ч. в Музейната сбирка Гергана Георгиева представи презентация "Ролята на музейното дело за опознаване и обогатяване на културния живот на общността" пред представители на жените от Арт клуб "Девина", граждани и читалищни служители. Събитието се състоя по повод 18 май - Международния ден на музеите.

Откриване  изложба-концерт "Творецът в мен" на Реджеп и Емрах Якъбови

На 9.07.2019 г. от 18.00 ч. в Музейната сбирка беше открита изложба-концерт "Творецът в мен" на братята Реджеп и Емрах Якъбови от с. Борино, обл. Смолян. Младите таланти представиха пред многобройна аудитория свои авторски песни с акомпанимент на китара и клавир. Над 25 техни картини бяха подредени в залите на Музейната сбирка. Реджеп и Емрах Якъбови са завършили Професионална гимназия за приложни изкуства - гр. Смолян, а в момента са студенти в Национална консерватория - гр. София. Срещата с младите творци премина при огромен интерес от граждани, гости на гр. Девин, читалищни деятели и представители на община Девин. Поздравителни адреси и сувенири за спомен им бяха поднесени от НЧ "Родопска просвета - 1923" и община Девин.  

Откриване на изложба от картини в корейски стил "Маньонва"

На 12.08.2019 г. от 18.00 ч. в залите на Музейната сбирка беше открита изложба от картини в корейски стил "Маньонва". Жителите и гостите на гр. Девин в продължение на няколко дни имаха възможност да се насладят на над 30 корейски произведения - картини (масло), корейска бродерия (гоблени) и др. 

Презентация и изложба на тема "107 години свободен Девин"

От 7 до 11.10.2019 г. 7"а" и 7"б" клас при СУ "Христо Ботев", ученици от ПГЕ "Александър Попов", 11"а" и 11"б" клас при СУ "Христо Ботев" посетиха Музейната сбирка и изгледаха презентацията "107 години свободен Девин", подготвена от Уредник Музейна сбирка - Гергана Георгиева. Учениците имаха възможност да се запознаят с историята на град Девин от неговото създаване до днес.

Посещения на Музейната сбирка по повод Националната седмица на четенето

На 11.12.2019 г. и 13.12.2019 г. 14 ученика от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" гр.Девин, кв. Настан с ръководител Веселина Петрова и 13 ученика от ресурсна група при ПГЕ "Александър Попов" с ръководител Снежана Бечева посетиха Музейната сбирка. Гергана Георгиева им представи презентацията "107 години свободен Девин" и изнесе беседа за подредба на екпонатите в залите, историята и миналото на града и др. Учениците изслушаха с интерес предоставената им информация.